SANDIK 14 Eylül 2023, 15:22

Tapu ve Kadastro Çalışanları Derneği
Yardımlaşma ve Dayanışma Sandığı Kuruldu
(TAKA-DER SAN.)
TAKA-DER Yönetiminin uzun emek ve araştırmaları sonucunda TKGM çalışanları ile Emeklilerini de kapsayacak “Sandık” kurma çalışmalarımız tamamlanmıştır.
Bu faaliyetimiz ile;
- Geri ödemesiz nakdi yardımlar,
- Emekliliğinize ikinci bir Ek gelir. (tazminat),
- Faizsiz ve düşük nemalı kredi imkânı ile daha fazlası için anlaşmalı Bankalarımızdan piyasa emsallerinden düşük faiz oranları ile krediler,
- Medeni Kanun 1007`ye neşter niteliğinde Rücû olaylarına karşı bizlere Güvenlik Şemsiyesi olacak Sigorta Fonunun aktive edilmesi hedeflenmektedir.
TAKA-DER SAN bünyesinde mevduatlandırılan aidatlarınız gerek Anlaşmalı olduğumuz banka fonlarında gerekse sandık bünyesinde kurulacak iktisadi işletme, Kooperatif ve Sosyal Tesis gibi gelir sağlayacak işletmelerin gelirlerinin sandık üyelerine kar payı olarak yansıtılması hedeflenmektedir.
TAKA-DER SAN ile sosyal imkanlarımızı genişletirken aylık kenara koyacağımız cüzzi miktarlar ile birikim sağlamak mümkün hale gelmiştir.
Tüm bu hedeflerimize ulaşmak için, Gelin El ele verelim. Kendi yaramıza kendimiz merhem olmak icin TAKA-DER SAN’a üye olalım.
TAPU VE KADASTRO ÇALIŞANLARI DERNEĞİ YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA SANDIĞI'na ancak TAKA-DER üyesi olan kişiler üye olabilirler. TAKA-DER SAN üyesi olmak için TAKA-DER SAN Üyelik Formu doldurarak Islak imzalı Beyazıt mah. Ankara Yolu cad. No : 284 Yıldırım / BURSA adresine gönderilmesi gerekmektedir.
Üye Aidatları
Tapu ve Kadastro Çalışanları Derneği Yardımlaşma ve Dayanışma Sandığı (TAKA-DER SAN) 2022 yılı için belirlenen aidat miktarı Aylık 200,00 TL dir. Aidatların hesaplardan çekilmesi için bankalarla protokol görüşmeleri yapılmakta olup, gerçekleşene kadar üyelerin Maaş bankalarına Otomatik EFT/Havale talimatı verilmesi gerekmektedir.
Sandık aidatının yatırılması gereken banka hesap bilgileri aşağıdadır.
Banka Adı : Akbank T.A.Ş.
IBAN No : TR27 0004 6011 8788 8000 0723 21
Hesap Adı : Tapu ve Kadastro Çalışanları Derneği
(Açıklama Kısmını İsim Soyisim ve T.C. numaranızı yazınız)
TAKA-DER SAN Üyelik Formu İndirmek için tıklayınız.
SOSYAL YARDIMLAR
Sağlık Destek Yardımı
Devlet memurlarına verilecek hastalık raporları ile hastalık ve refakat iznine ilişkin usul ve esaslar hakkındaki Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında sayılan ve uzun süreli tedavi gerektiren hastalığının tedavisi amacıyla Takav’a ait konaklama tesislerinin bulunduğu yerlere sevk edilen üyelerin veya bakmakla yükümlü oldukları kişilerin 3(üç) günden fazla süren tedavilerinde bu durumlarını resmi veya özel hastanelerden alacakları tedavinin başlangıç ve bitiş tarihlerini gösterir sağlık raporu ile tevsik etmeleri kaydı ile Takava ait konaklama tesislerinde konaklaması halinde kendisi ve refakatinde bulunan 1 (bir) kişinin en fazla 10 güne kadar konaklama ücretlerinin %50 tutarı Sandık tarafından ödenir.
Ödeme şartları ve istenilen belgeler Yönetim Kurulunca belirlenir.
Evlenme Yardımı
- Evlenme yardımı, Sandık üyesi iken evlenenlere bir defaya mahsus olmak üzere yapılan yardımdır. Evlenme yardımının miktarı Sandık Yönetim Kurulunca belirlenir.
- Evlenme yardımından yararlanabilmek için en az 12 aylık sandık üyesi olunması gerekmektedir.
- Evlenenlerden her ikisinin de Sandık üyesi olması halinde, bu yardım ikisine de ayrı ayrı yapılır.
- 2022 yılı içerisinde uygulanan Evlilik Yardımı 300,00 TL’dir.
Evlenme yardımı için gerekli belgeler;
- Evlenme yardımı talep form dilekçesi,
- Evlenme tarihini gösterir, son altı aylık nüfus kayıt örneği,
- Üyenin tüm görev ve görev yerlerini gösterir, en son duruma göre güncellenmiş hizmet belgesi.
Doğum Yardımı
- Sandık üyelerine bir defaya mahsus olarak yapılan doğum yardımıdır. Doğum yardımının miktarı Sandık Yönetim Kurulunca belirlenir.
- Doğum yardımından yararlanabilmek için en az 12 aylık sandık üyesi olunması gerekmektedir.
- 2022 itibariyle yapılacak yardım tutarı 300,00TL’dir.
Doğum yardımının yapılabilmesi için gerekli belgeler;
- Doğum Yardımı talep form dilekçesi,
- Aile nüfus kayıt örneği,
- Üyenin tüm görev ve görev yerlerini gösterir, en son duruma göre güncellenmiş hizmet belgesi.
Cenaze Yardımı
- Cenaze yardımı, sandık üyesi iken vefat eden üyelerin kanuni vârislerine yapılan yardımdır. Cenaze yardımının miktarı Sandık Yönetim Kurulunca belirlenir.
- Cenaze yardımından yararlanabilmek için en az 12 aylık sandık üyesi olunması gerekmektedir.
- 2022 Yılı Cenaze Yardımı, Asgari ücretin neti olan 5.500,35 TL’dir.
Cenaze yardımının yapılabilmesi için gerekli belgeler;
- Cenaze Yardımı talep form dilekçesi,
- Veraset ilâmı veya Noterliklerce düzenlenen mirasçılık belgesinin sureti.
Doğal Afet Yardımı
- Afet yardımı, Sandık üyesi iken ekonomik ve sosyal kayıplar meydana getiren deprem, yangın, su baskını, yer kayması, kaya düşmesi, çığ, şiddetli fırtına, terör gibi olaylara maruz kalanlara bir defaya mahsus olmak üzere; üyenin adına kayıtlı mesken veya ikâmetinde bulunan eşyanın hasara uğraması halinde hasar tespit oranına göre yapılan yardımdır.
- Yapılacak yardım miktarı; her yıl Yönetim Kurulunca ve hasar oranlarına göre belirlenir. Bu miktar, üyenin afete maruz kaldığı tarihteki son aidatının 3 katından fazla olamaz.
- Son aidat tutarı artış ayına denk gelmiş ise afet yardımının hesaplanmasında bir aidat tutarı esas alınır.
- Afete uğrayan karı kocanın her ikisinin de üye olması halinde, yardım her ikisine de ayrı ayrı yapılır.
- Afet yardımından yararlanabilmek için en az 12 aylık sandık üyesi olunması gerekmektedir.
- Terör nedeniyle, Bakanlar Kurulu Kararı ile kentsel dönüşüm bölgesi ilan edilen mahalde ikametgahı bulunan ve meskeni bu nedenle yıkılan üyeye ağır hasarlı, yalnızca eşyasının ve evinin kısmen zarar görmesi halinde ise orta hasarlı olarak işlem yapılır.
Afet yardımı için gerekli belgeler;
- Afet yardımı talep form dilekçesi,
- Üyenin ikâmetgâhını gösteren, nüfus kayıt örneği veya görev yaptığı müdürlüğünden alınacak belge,
- Hasara uğrayan mesken, üyenin kendi adına kayıtlı meskeni ise tapu tescil belgesi,
- İl afet acil durum müdürlüğü veya mülki idare amirliğince ya da belediyeler tarafından hazırlanan hasar tespit raporu,
- Üyenin ikametinde bulunan ev eşyasının hasara uğraması halinde, Sandık il veya ilçe temsilcisinin de dâhil edildiği komisyon tarafından düzenlenen hasar tespit raporu,
- Terör nedeniyle ağır hasar görülmesi durumunda, Afet riski altındaki alanlardan, kentsel dönüşüme giren ve riskli alan ilan edilen bölgenin Cumhurbaşkanı Kararının, bu maddenin yayımından önceki dönemlere müteallik taleplerde ise Bakanlar Kurulu Kararının örneği; orta hasar görmesi halinde ise, ilgili mülki idare amirliğinden veya belediyeden alacakları hasar durumunu gösterir belge.
İKRAZLAR
Genel İkraz
Her üye, sandıkta birikmiş olan tasarruf miktarından 12 aydan önce yararlanamaz. 12 ay düzenli aidat ödemeleri, birikimi sağladıktan sonra her üye o anki tasarrufun katı kadar para çekebilir. Ancak olağanüstü durumlarda talep edilen para miktarı o andaki tasarrufunun katından fazla ise Yönetim Kurulunun inisiyatifinde değerlendirilerek karara bağlanır.
- Verilen Krediler için, ayrıca bir kredi geri ödeme Riskine karşı yapılacak bir Sigorta ile teminat altına alınması talep edilebilir.
- Tasarrufu kadar para çeken üyelere 10 eşit taksit, tasarrufundan fazla para çeken üyelere en fazla 16 eşit taksit, üye isterse taksit sayısını daha az yapabilir.
- Tasarrufu kadar borç para alan üyeden hizmet payı alınmaz. Tasarrufunun 2 katı kadar olan kısmına her ay için %0,5 hizmet payı, 3 katından fazla talep eden üyeden %1 hizmet payı alınır, ayrıca bir faiz alınmaz.
- Sandığa kesintisiz 5 yıl aidat ödeyen üye, ödediği toplam aidat ve ticari gelirlerinin 2 katına kadar, 5 yıldan itibaren 3 katına kadar kredi çekebilir.
- Sandığa borcu olan üye tekrar kredi çekemez.
- Borç olarak üyeye ödenen paraların her aya isabet eden taksit tutarı ve tasarruf birikimi ile diğer borçları beraberce maaşlarından kesilerek tahsil edilir.
- Hastalık nedeni ile 2 ay ve daha fazla istirahat alan üyelerin kredi borcu üyenin talebi halinde dondurularak sadece faiz ve masrafları tahsil edilir.
- Vefat eden üyelerin bütün alacak ve borçları, giriş beyannamesinde belirttikleri kanuni varislerine geçer.
- Emekli üyeler, Sandık faaliyetini; erzak, kömür, dayanıklı tüketim malları, nakit borç ve sosyal hizmetlerden yıl içerisinde yararlandığı tarihten itibaren aynı dalda borcunun tamamını ödemeden yeniden yararlanamaz. Kredi talep eden emekli üyelere, sadece anaparası kadar kredi verilir. Bu krediden hizmet payı alınmaz. Ancak geri ödemelerinde iki aydan fazla geciken tutarlardan %1 hizmet payı alınır.
- Yardımlaşma Fonu ve Mesleki Risk Fonun her türlü üyelik şartlarını yerine getirerek, hizmetlerinden faydalanmaya hak kazanan aktif üyenin, yukarıda anılan kredi türlerinin birinden faydalanmak için başvuruda bulunması halinde, başvurusu değerlendirilerek en geç 10 gün içinde, olumlu veya olumsuz kararı kendisine tebliğ edilir.
- Yapılan Kredi kullanma başvurusu değerlendirilirken, kredi tutarının geri ödenmesinde endişe hâsıl olması halinde yâda herhangi bir teminat riski görülmesi halinde talep karşılanamaz.
- Kredi hizmetinden faydalanma, işbu Yönergenin Eki “Tasarruf Fonu Ödeme Tablosu ve Kredilendirme Cetveli ”ne istinaden yapılır.
- Bir üye, Fon`un aynı anda ancak bir tür kredi imkânından faydalanabilir. Aynı anda birden fazla kredi imkânından faydalanamaz.
- Bir üye, Fon`un bir Kredi imkânından faydalanıp, geri ödemesi devam ederken, geri ödemesi tamamlanmadan ikinci bir kredi kullanamaz.
- Bir üye, Fon`un bir Kredi imkânından faydalanıp, geri ödemesinde tamamladıktan sonra, ikinci bir kredi başvurusunda bulunması halinde, durum, yardım Fonunun genel ve maddi durumu ile aynı zaman içinde diğer Kredi başvuruları gibi durumları da göz önünde bulundurularak, hakkı gizli kalması şartı ile değerlendirip, karara bağlanır.
- İhtiyaç Kredisi, geri ödeme teminatı risk içerdiğinden, hiç bir kritere bakılmaksızın en fazla 30.000 TL verilebilmektedir. Bu Kredi limiti, Komisyon tarafından yıllık olarak, Genel Şartlar dâhilinde değerlendirilerek yeniden belirlenir veya aynı rakam güncellenir.
Not: Tablo varsayılan oranlara göre hesap edilmiş olup hüküm içermez. Gerçek değerler Fon işletimi esnasında ortaya çıkacak olan değerlerdir, Madde(8.10) uygulanır.
Sağlık İkrazı (Tedavi Amaçlı)
Üyeye; kendisinin, eşinin, çocuklarının, annesinin veya babasının hastalıklarının tedavileri sebebiyle, Sandık bütçesinin durumuna göre 12,18 veya 24 ay vadede 5.000,00 TL’ye kadar verilen düşük nemalı karşılıklı yardımdır.
Sağlık İkrazından yararlanabilmek için en az 12 aylık sandık üyesi olunması gerekmektedir
İkraz başvurusunda istenen belgelere ek olarak; son altı ay içerisinde tam teşekküllü devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri veya SGK ile anlaşmalı özel hastanelerden alınmış tedavi görüldüğünü belirtir sağlık raporu veya ilgili medikal malzemenin gerekliliğine ilişkin rapor, istenir.
Evlilik İkrazı
Evlenme yardımdan feragat eden üyelerimize, 18 ay vadeli 6.000,00 TL’ ye kadar verilen düşük nemalı karşılıklı yardımdır.
Evlilik İkrazından yararlanabilmek için en az 12 aylık sandık üyesi olunması gerekmektedir
İkraz başvurusunda istenen belgelere ek olarak; son altı ay içerisinde alınmış vukuatlı nüfus kayıt örneği, istenmektedir.
Aile Destek İkrazı
Üyenin çocuğunun evlenmesi halinde, 12,18 veya 24 ay vadede 5.000,00 TL’ye kadar verilen düşük nemalı karşılıklı yardımdır.
Aile Destek İkrazından yararlanabilmek için en az 12 aylık sandık üyesi olunması gerekmektedir
İkraz başvurusunda istenen belgelere ek olarak; evlenme tarihini gösterir, son altı ay içerisinde alınmış olan nüfus kayıt örneği, istenmektedir.
ŞAHSİ TASARRUF FONU
- Üyeliğinin kesintisiz 25. Ayın’dan itibaren, işbu Fon`da birikmiş olan tasarruflarını, geri ödemesi bulunmayan Kredisi ile MRF`den yararlanmamış olması şartıyla, Fonda birikmiş olan meblağına bağlı olarak, bir seferde toplu ödeme veya talebi halinde birkaç parça olarak iade edilmesi talebinde bulunabilir.
- (15.1)Bendindeki gibi prim ödeme talepleri değerlendirilirken, Şahsi Tasarruf Fonunun mali durumları göz önünde bulundurularak değerlendirilir
- Üyeliği esnasında, Rücu ödemesine maruz kalarak Mesleki Risk Sigorta Fonundan faydalanan üye, Şahsi Tasarruf Fonundan yararlanamaz.
- Üye, Madde(10.7) ve (10.6) bendi dışında, Sandık hesabına ödediği toplam meblağ ile ticari gelirinden başka bir kazanım talep ve iddia etme hakkına sahip olamayacağını, üyelik başvurusu ile kabul ve taahhüt eder.
MESLEKİ RİSK SİGORTA FONU
Mesleki Risk Sigorta Fonu;
Tapu ve Kadastro Çalışanları Derneği Yardımlaşma ve Dayanışma Sandığı Yönergesinin 16. maddesinde usul ve esasları belirlenmiş olup, sandığın faaliyete geçerek yeteri derecede hedeflenen maddi güce ulaştıktan sonra faaliyette bulunması öngörülmüştür.
Genel Müdürlüğümüzün ilgili birimlerince birlikte yürütülecek bir çalışma ile işlerlik kazanacaktır.
MADDE 16:
- İşbu Mesleki Risk Sigorta Fonundan (MRF), TMK 1007.Maddesi gereğince rücu `ya maruz kalan; Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinde aktif çalışan personeller ile ücretsiz izin, mazeret izni, doğum izni kullanan personeller, yetkili makamlarca başka bir kurumda geçici olarak görevlendirilmiş personeller veya Emekliliğe ayrılmış olsa dahi Sigorta Fonuna aidat ödemeye devam ederek üyeliği sonlandırılmamış kişiler, hiç bir vasıf unvan ve Kadro ayrımı gözetmeksizin tüm mensupları, işbu yönergede belirlenen usul ve esaslar dâhilinde yararlanabilir.
- İşbu Sigorta kapsamına ancak, görevini icra ederken maddi zarara neden olan olayın tüm yargılama süreçlerinin sonuçlanarak, en yüksek yargı merciin hükmünün kesinleşmiş olması ve bunun yanında TKGM Teftiş Kurulu Başkanlığının da bir görüş, karar veya hükmünün olması esastır.
- Bahse konu rücu davasında, kesinleşen hüküm ile TKGM Teftiş Kurulu Başkanlığının kararı, ilgili personelin, hangi derecede olursa olsun kusurlu bulunması halinde veya olayı kasten yapmış olduğu hükmünün verilmiş olması halinde maddi zarar işbu Sigorta Fonundan karşılanamaz.
- Bahse konu rücu davasında, kesinleşen Mahkeme hükmü ile TKGM Teftiş Kurulu Başkanlığının kararı ilgili personelin, davada art niyetli olmadığının anlaşılmasına rağmen, sehven hata yaparak maddi zarara sebebiyet vermiş olması halinde işbu Sigorta Fonundan yararlanabilecektir.
- Bahse konu rücu davasında, Mahkemenin hükmü ile TKGM Teftiş Kurulu Başkanlığının görüşü/kararı farklı yönlerde olursa, Mahkeme kararı esas alınır.
- Bu kapsamda, üyenin, tüm yargılama süreci boyunca, nihai karar verilinceye kadar MRF`nin Avukatlık hizmetleri ile tüm yargılama masrafları sigorta kapsamındadır. Bu durumda; Yönetim Kurulu rücu `un işbu Sigorta Fonundan yararlanmasına hükmederek, ödemenin yapılması için, ödeme koşullarını da düzenleyen talimatnameyi, yüklenici Sigorta Şirketine göndererek ödemenin yapılmasını sağlar.
- Sandık Yönetim Kurulu üyeleri, Mahkemenin kesinleşmiş hükmü ile TKGM Teftiş Kurulu Başkanlığının raporları/kararı haricinde bir karara varma yetkisine sahip değildir. Ancak bunların verilen hükümlerini uygulamakla mükelleftir.
- Kendisine rücu eden personel, en yüksek yargı merciinin kesinleşen Kararı ile TKGM Teftiş Kurulu Başkanlığının raporları/kararı ve davaya dair her türlü belgeleri derdest ederek Yönetim Kuruluna rücu ödemesinin karşılanması için başvuruda bulunur.
- Rücu hizmetinden faydalanma, işbu Yönergenin Eki “Bir üyenin MRF’den yararlanma Limitleri ” dahilinde yapılır.
- Yönetim Kurulu, kendisine intikal ettirilen rücu dosyasını, müracaat tarihinden itibaren 15 gün içinde görüşüp, inceleyerek karara bağlar.
- Kendisine rücu edilen, maddi zararının da Fon`dan karşılanan üye, kendi rızasıyla istifa edemeyeceğini, üyelik sözleşmesini tek taraflı fesh etmeyeceğini, ancak rücu zararına ödenen meblağın, rücu`dan yararlanma alt limiti olan meblağ kadar üyelik aidatı ödemiş olması halinde istifa edebileceğini, üyelik kaydıyla resmen kabul ve taahhüt eder.
- Kendisine rücu eden üye, yapılan yargılama sonucu Mahkemece suçunun sabit bulunması, TKGM”nin Teftiş Kurulunun da raporlarında suça kastetme veya alenen sebebiyet verdiği anlaşılması halinde, sözleşmeden doğan rücu`dan faydalanma hakkı sona erer. Dilerse aidat ödemeye devam ederek Şahsi Tasarruf Fonu (STF) hizmetinden faydalanabilir.
- Bir üyenin, üyeliği süresince masraflar yekünüyle birlikte 10.000TL`nin üzerinde ancak bir defa rücu ödemesi karşılanır.
- Bir üyenin, üyeliği süresince, masraflar yükünüyle birlikte 5.000TL`nin altında birden fazla rücu etmesi halinde, birinci ödeme miktarı kadar aidat ödemesi yapılmadan, ikinci rücu zararı karşılanmaz.
- TMK’nun 1007.Madde kapsamı dahilinde sebebiyet verilen zararın rücu etmesi halinde her üyenin rücu ödemeleri için bu Fondan, Rücuya sebep olayın vukuu bulmasından itibaren geriye dönük faydalanması, ödediği aylık aidatın yekününden oluşan meblağa bağlı olarak aşağıdaki tablodaki limitler dahilinde karşılanır;
Bir üyenin MRF’den yararlanma Limitleri:
Yargılama sonucu, en üst düzey Mahkemenin verdiği rücuya sebep olayın meydana gelme tarihinden itibaren geriye doğru;
1.Yıl: muaf (Üye kayıt yılı)
2.Yıl: 10.000 TL
3.Yıl : 20.000 TL
4.Yıl : 30.000 TL
5.Yıl : 40.000 TL
6.Yıl : 50.000 TL
7.Yıl : 75.000 TL
8.Yıl : 100.000 TL
9.Yıl : 125.000 TL
10.Yıl: 150.000 TL
11.Yıl: 150.000 TL
12.Yıl: 175.000 TL
13.Yıl: 200.000 TL
14.Yıl: 225.000 TL
15.Yıl: 250.000 TL